Naar hoofdcontent

URLs vertalen

Ook URLs, oftewel de webadressen, kunnen met behulp van Clonable vertaald worden. Ga hiervoor naar ā€˜Url translationsā€™ in het linker zijmenu in de backend van Clonable. Op deze pagina ziet u verschillende opties. U kunt zelf de vertalingen van de URLs toevoegen, of Clonable dit automatisch voor u laten doen.

URLs zelf toevoegenā€‹

Bij ā€˜Url translationsā€™ kunt u zelf de vertalingen van de URLs toevoegen. Dit kan voor elke URL handmatig door bij ā€˜Original url or old translationā€™ de originele URL toe te voegen en onder ā€˜Translation or correctionā€™ de vervangende URL toe te voegen.

Let op:

Voeg enkel de URL toe vanaf het ā€˜/ ā€˜ teken, neem niet de gehele URL over. De domeinnaam voor uw vertaalde site is namelijk anders dan de originele domeinnaam, dus wanneer u de gehele URL invoert zal Clonable op zoek gaan naar deze URL in uw vertaalde site en deze niet vinden. Dan wordt de URL dus niet aangepast.

Klik hierna op ā€˜Saveā€™ en de URL wordt aangepast. Het is echter makkelijker om de URL vertalingen in bulk te uploaden, dit scheelt veel tijd. U dient hiervoor de URLs in een CSV bestand te uploaden, met per regel de originele URL en de aangepaste URL gescheiden door een komma (,) of een puntkomma (;). Hiervoor geldt wel een maximum van 5000 URL vertalingen met maximaal 256 tekens per regel.

CSV-uitleg

U kunt dit bestand uploaden onder ā€˜Bulk uploadā€™ --> ā€˜Choose fileā€™ --> ā€˜Uploadā€™. Hierna zullen alle URLs uit uw bestand worden aangepast.

url-translations

URLs automatisch laten vertalenā€‹

Clonable maakt het ook mogelijk URLs automatisch voor u te vertalen. Hiervoor dient u enkel bij ā€˜BETA: Automatic url translationsā€™ op ā€˜Enableā€™ te klikken. Clonable zal nu al uw URLs automatisch vertalen. Het is daarbij wel van belang dat u een paar van de URLs controleert, omdat het voor kan komen dat door kleine delen van de URL of het verkeerd gebruik van leestekens Clonable de URL niet goed vertaald.

automatic-url-translations

Let op:

Wij raden sterk af de automatische URL vertalingen te gebruiken wanneer uw site gebruik maakt van Google Tag Manager. Bijvoorbeeld bij sites die draaien op Lightspeed, omdat het mogelijk is dat de verkeerde hreflangtags worden gegenereerd naar de originele site. Een oplossing kan zijn het uitzetten van de language tags, omdat deze bij een vertaalde clone niet perse nodig zijn. Twijfelt u, neem dan eerst contact met ons op.

Hoe wijzig ik vertaalde URLs?ā€‹

Het kan voorkomen dat er een fout zit in uw vertaalde URLs, of dat u ze toch nog wilt aanpassen. Gelukkig is dit mogelijk! Het wijzigen van de vertaalde URLs kan op verschillende manieren, maar is afhankelijk van hoe u uw URL vertalingen heeft doorgevoerd: heeft u deze zelf toegevoegd (handmatig, en/of via bulk) of heeft u Clonable dit automatisch laten doen?

Wijzigen van zelf vertaalde URLsā€‹

Het kan zijn dat u een fout heeft gemaakt in het vertalen van URLs, of toch een andere URL wil gaan gebruiken. Het is helaas niet mogelijk om eerder vertaalde URLs ongedaan te maken. De enige manier om deze aan te passen is door handmatig een correctie voor deze URL in te voeren. Dit kan door bij ā€˜Url translationsā€™ onder ā€˜Original url or old translationā€™ de verkeerde vertaling zoals deze nu is ingesteld toe te voegen. Onder ā€˜Translation or correctionā€™ voegt u de nieuwe vertaling in. Klik hier na op ā€˜Saveā€™.

Wijzigen van automatisch vertaalde URLsā€‹

Wanneer u heeft gekozen voor het automatisch vertalen van de URLs, is het alleen mogelijk wijzigingen door te voeren via de ā€˜URL translationsā€™.

Let op!

Het simpelweg uitzetten van de automatische vertaaloptie zal er enkel voor zorgen dat de URLs die nog niet vertaald zijn ook niet automatisch vertaald worden. De reeds vertaalde URLs kunt u hiermee niet wijzigen!

Wilt u toch wijzigingen doorvoeren dan zal u dit moeten doen door bij ā€˜Url translationsā€™ onder ā€˜Original url or old translationā€™ de verkeerde vertaling zoals deze nu is ingesteld toe te voegen. Onder ā€˜Translation or correctionā€™ voegt u de nieuwe vertaling in. Klik hier na op ā€˜Saveā€™.

Ziet u een fout in de automatisch vertaalde URLs betreffende een woord dat verkeerd vertaald wordt, bijvoorbeeld een bepaalde vakjargon term, dan is het ook mogelijk om deze termen voor elke URL tegelijkertijd aan te passen. Dit doet u door bij ā€˜Automatic url translation rulesā€™ het te vervangen URL gedeelte in de ā€˜Originalā€™ kolom te plaatsen, en onder ā€˜Replacementā€™ de verbetering in te voeren. Klik hierna op ā€˜Addā€™ en in elke URL waarin het te vervangen deel voorkomt zal deze nu aangepast worden. Voor deze aanpassingen geldt een maximum van 25. Indien er meer wijzigingen nodig zijn kunt u deze beter onder ā€˜Url translationsā€™ toevoegen.

automatic-url-translations-exclusions