Naar hoofdcontent

Search console

Via Google Search Console krijgt u inzicht in het effect van jouw zoekresultaten op bezoekers in Google. Het grote verschil tussen Google Search Console en een tool als Google Analytics is dat Search Console uw zoekresultaten in Google meetbaar maakt, waar Analytics inzicht geeft in het gedrag van websitebezoekers die al op jouw website zijn beland. Google Search Console is een geavanceerde tool om inzicht te krijgen in welke gegevens Google gebruikt om jouw site te beoordelen. Het is zeker interessant om dit ook voor uw clone te gebruiken.

Aanmaken

Heeft u al een Search Console voor uw originele website, dan kan u hier mee inloggen. Heeft u er nog geen, dan maakt u er makkelijk een aan met uw Google account. Om inzicht te krijgen in uw clone voegt u simpelweg linksboven een property toe. U kunt de (sub)domeinnaam of de gehele URL van de clone gebruiken. Hierna wordt er gevraagd om het eigendom te verifiëren. Dit kan op verschillende manieren, en meer uitleg hierover in Search Console.

Prestatie analyse

Eén van de handigste functies van Google Search Console is de prestatie analyse. Met de prestatie analyse krijgt u inzicht in een aantal zeer waardevolle statistieken van uw zoekresultaten in Google. Bijvoorbeeld hoe vaak uw zoekresultaten worden aangeklikt, hoe vaak de zoekresultaten worden vertoond aan de gebruikers, en wat uw gemiddelde positie in Google is. Deze statistieken worden standaard getoond in een grafiek die u kunt filteren op bijvoorbeeld datum.

Url inspectie

In Google Search console is het ook mogelijk om specifieke pagina’s binnen uw website te analyseren. Zo krijgt u inzicht in alle waardevolle statistieken voor specifiek deze pagina. Niet elke afzonderlijke pagina presteert natuurlijk even goed. Ook is deze functie handig om te analyseren waarom een bepaalde pagina opeens hard daalt in de organische zoekresultaten. U ziet het namelijk meteen als er een fout is gevonden.

Sitemap

Een sitemap instellen is van groot belang voor de SEO van uw website, dus ook van uw clone. Met een sitemap krijgt Google namelijk een overzicht van alle pagina’s. Zodra uw sitemap is aangemaakt is het belangrijk om de sitemap door te geven aan Google. Dit doet u via de linker ‘tab’ Sitemaps. Voer daarna de URL in van de sitemap van de clone om hem toe te voegen.

Url indexeren

Om URLs van uw clone in de Google-Index op te nemen, kunt u indexeringsverzoeken verzenden. Als u wilt zien welke pagina's van uw site in de Google-index voorkomen, kunt u in Google Zoeken de zoekopdracht 'site:mijnwebsite.nl' opgeven. Mocht er een URL zijn die nog niet geïndexeerd is, kunt u bovenin Search Console deze URL invoeren. Wanneer u op enter klikt staat er 'Indexering aanvragen'. Door hierop te klikken wordt de indexering aangevraagd, dit kan even duren.