Google Analytics

Google Analytics is een programma van Google om statistieken en data van een website of webshop te verzamelen en gedetaileerd weer te geven. Via Google Analytics krijgt u inzage in het gedrag van uw bezoekers, het aantal, waar ze vandaan komen en nog veel meer. Wanneer u voor uw originele website Google Analytics gebruikt, wilt u daar waarschijnlijk ook gebruik van maken voor uw clone. U kunt voor uw clone een eigen property aanmaken onder Beheer --> + Property maken. Heeft u nog geen Google Analytics account, dan is deze heel eenvoudig aan te maken met uw Google account. Er zijn vijf belangrijke functies in Google Analytics.

Realtime

Hier kunt u de activiteiten van gebruikers op uw site volgen op het moment dat deze plaatsvinden. De gegevens worden voortdurend bijgewerkt en elke paginaweergave wordt al enkele seconden nadat deze heeft plaatsgevonden op uw site geregistreerd. Realtime geeft het volgende weer:

• het aantal personen dat zich momenteel op de site bevindt
  • hun locaties
  • de zoekwoorden en sites die hen hebben doorverwezen
  • welke pagina's de bezoekers bekijken
  • live conversie

Doelgroep

Bij doelgroep ziet u in één oogopslag de belangrijkste bezoekersgegevens van de geselecteerde periode. U kunt bovenin namelijk de tijdsperiode selecteren, waarvan u de resultaten wilt inzien. U krijgt daarna inzicht in het aantal sessies (het aantal afzonderlijke sessies dat door alle gebruikers op uw site is bezocht) en gebruikers. Daarnaast krijgt u ook inzicht in het bounce percentage: de hoeveelheid sessies uit waarbij maar één pagina wordt bezocht, waarna de bezoeker de website verlaat. Het percentage mag max. 50% zijn. Is dit hoger, dan trekt u waarschijnlijk de verkeerde doelgroep aan.

Acquisitie

In het acquisitie rapport kunt u zien waar uw bezoekers vandaan komen. De belangrijkste rapporten bevinden zich bij alle verkeer. Hierin vindt u terug waar uw bezoekers vandaan komen, of dat nou organisch, direct of verwijzend verkeer is. Dat is in 6 verschillende groepen ingedeeld: organisch, betaald zoekverkeer, verwijzend, direct, social media en e-mail. Indien u Google Ads gekoppeld hebt onder Beheer kunt u hier ook informatie van de campagnes bekijken. Ook kun je Search console linken.

Gedrag

Onder gedrag ziet u welke pagina's uw bezoekers langsgaan, hoe lang ze elke pagina bezoeken en waar ze de website verlaten. Hoeveel paginaweergaven had uw website in totaal? Hoeveel unieke paginaweergaves? Hoe lang was een bezoeker gemiddeld op een pagina en wat was het gemiddelde uitstappercentage? Ook kunt u zien op welke pagina bezoekers binnenkomen en op welke ze weer weg gaan. Vooral de uitstappagina’s vertellen veel over de te optimaliseren pagina’s.

Let op!

Als u al over een Google Analytics account beschikt, dan dient u voor de juiste conversiemetingen het property ID te vervangen. In plaats van het ID van de originele website gebruikt u het ID van de property van de clone. U vervangt dit makkelijk door middel van de substitution rules.