Naar hoofdcontent

Overige systemen

Indien er geen speciale integratie is voor het systeem van jouw website, kun je deze algemene gids volgen om een clone te maken van jouw website.

Stap 1: je originele website toevoegen

Om te beginnen met het aanmaken van je eerste clone, log je in op het dashboard en klik je op Create your first clone:

Dashboard - begin setup

Je komt dan op onderstaand scherm. Vul hier het domein in van je website in zonder https:// of www. Clonable probeert dan automatisch de gegevens van je website te herkennen. Dit proces kan tot 10 seconden duren. Wanneer Clonable klaar is laat het de gevonden instellingen zien ter controle. Controleer deze waarden en klik op Create a clone of [jouw domein] om door te gaan.

Setup stap 1

Stap 2: type clone kiezen

Clonable biedt drie soorten clones aan: subfolder, subdomein en los domein. Afhankelijk van je situatie is een bepaald type clone beter dan een andere. Hieronder hebben wij de drie types onder elkaar gezet met hun voor- en nadelen.

Wat is een subfolder?

Een subfolder clone maakt gebruik van hetzelfde domein als je originele website, maar bevindt zich op een subfolder. Is je originele website bijvoorbeeld example.com, dan kunt u bijvoorbeeld een Franse subfolder clone aanmaken op example.com/fr/.

Voordelen

✅ Het makkelijkste om in te stellen: geen gedoe met DNS
✅ Minder kosten: geen nieuw domein nodig
✅ De clone profiteert van de SEO score van je huidige website

Nadelen

❌ Wanneer je huidige domein niet internationaal klinkt kan dit er voor internationale bezoekers vreemd uitzien
❌ Voor zeer druk bezochte websites kan dit onnodig extra verkeer veroorzaken naar je servers

pas op

Een subfolder clone kan op dit moment alleen aangemaakt worden indien je onze WordPress plug-in gebruikt. Indien je hier ook al op een ander platform gebruik van wilt maken kun je contact met ons opnemen voor een maatoplossing.

Wat is een subdomein?

Een subdomein clone gebruikt hetzelfde hoofddomein als je originele site, maar gebruikt een prefix voor dat domein. Is je originele website bijvoorbeeld example.com, dan kun je bijvoorbeeld een Franse subdomein-clone aanmaken op fr.example.com.

Voordelen

✅ Door hetzelfde hoofddomein zijn je internationale clones eenvoudig te herkennen
✅ Minder kosten: geen nieuw domein nodig
✅ Werkt ongeacht het platform

Nadelen

❌ Het instellen van de DNS records vergt lichte technische kennis
❌ De SEO score van je hoofddomein telt slechts gedeeltelijk mee

Wat is een los domein?

Een clone op een los domein wordt geheel los gehost van je originele site. Is je originele website bijvoorbeeld example.com, dan kun je bijvoorbeeld een Franse clone aanmaken op example.fr. Dit is vooral interessant wanneer je huidige domeinnaam gebruikt maakt van een regionale TLD zoals .nl of .de en je liever een internationale TLD gebruikt.

Voordelen

✅ Door een los domein te gebruiken kun je een internationale TLD gebruiken zoals .com
✅ Werkt ongeacht het platform

Nadelen

❌ Aan een extra domein zitten kosten verbonden
❌ Het instellen van de DNS records vergt lichte technische kennis
❌ De SEO score van je hoofddomein telt minimaal mee

Taal en type kiezen

Zodra je hebt besloten wat voor soort clone je wilt, kun je in het onderstaande scherm bij het gewenste type clone de taal kiezen en de locatie (subfolder/subdomein/domein) waarop je de clone wilt plaatsen. Let op: het gaat hierbij om de clone, niet de originele site. Wil je dus bijvoorbeeld een Franse versie van je site maken, dan kies je bij de taal Frans.

Klik op Continue wanneer je de taal en locatie hebt gekozen.

Setup stap 2

Stap 3: overzicht en bevestiging

Er wordt nu een overzicht gegeven van zowel de gegevens van je originele site als de clone die je gaat aanmaken. Controleer deze gegevens en druk op Next om het aanmaken van de clone af te ronden.

Setup stap 3

Volgende stappen

Gefeliciteerd! 🎉 Je hebt nu je eerste clone aangemaakt. Binnen één minuut zal jouw clone klaar zijn om bekeken te worden. Afhankelijk van jouw systeem zal Clonable je nog een paar extra stappen laten voltooien voordat je clone echt af is (zoals het instellen van DNS records), maar in de tussentijd kun je die vaak al via ons preview systeem bewonderen.

Check onderstaande documenten voor meer handige tips.