DNS instellingen

Wanneer u voor uw clone een subdomein of andere domein gebruikt, is het nodig dat u de DNS records voor dat (sub)domein juist instelt. DNS records zorgen ervoor dat het domein dat u voor uw clone gebruikt gekoppeld wordt aan clonable.

Subfolder clones

Indien u een clone op een subfolder heeft aangemaakt, hoeft u hiervoor geen DNS wijzigingen aan te brengen.

De DNS instellingen voor uw clone

Bij de instellingen van uw clone kunt u onder het tabje Setup information zien welke DNS records er nog moeten worden ingesteld. U kunt daar ook handmatig een nieuwe controle uitvoeren wanneer u de DNS records heeft ingesteld en deze wilt controleren. De DNS records worden ook periodiek automatisch gecontroleerd.

Domein registreren met Clonable

Indien u uw clone op een nieuw domein wilt zetten en deze nog niet geregistreerd is kunt u er voor kiezen om het domein via Clonable te registreren. De DNS records worden dan automatisch juist ingesteld.

Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe de tabel met DNS gegevens eruit zou zien als u de website clonable-voorbeeld.nl zou clonen naar clonable-voorbeeld.de. Zoals u kunt zien moet u zowel voor het domein met www. als zonder www. een A- en een AAAA-type DNS records aanmaken.

DOMAINTYPEVALUE
clonable-voorbeeld.deA89.41.171.180
www.clonable-voorbeeld.deA89.41.171.180
clonable-voorbeeld.deAAAA2a01:7c8:e001:d9:0:0:0:e778
www.clonable-voorbeeld.deAAAA2a01:7c8:e001:d9:0:0:0:e778

Let erop dat bij veel providers niet het gehele domein moet worden ingevoerd bij het aanmaken van de records, maar slechts het gedeelte voor het hoofddomein. In veel (maar niet alle!) gevallen wordt er voor het hoofddomein een @ gebruikt en zal uw invoer er ongeveer als volgt uit moeten zien:

RECORDRECORD TYPEVALUE
@A89.41.171.180
wwwA89.41.171.180
@AAAA2a01:7c8:e001:d9:0:0:0:e778
wwwAAAA2a01:7c8:e001:d9:0:0:0:e778

Voor de verschillende servers of CMS-systemen kan het programma om de DNS aan te passen er anders uit zien. Vraag uw hostingpartij of IT-afdeling om hulp, mocht u er zelf niet uitkomen.

pas op

Wijzigingen in DNS records zijn vaak niet meteen zichtbaar en kunnen zelfs terugspringen naar hun oude versie wanneer ze net aangepast zijn. Over het algemeen zouden de records een uur na het instellen actief moeten zijn, maar dit kan tot 24 uur duren afhankelijk van uw internetaanbieder.